Vart vill du flytta nästa gång?

Det är många saker som avgör var vi slår ner bopålarna. Studier, karriär, kärleken, barn och familj är bara några. Vad värdesätter du mest? Vad skulle kunna locka dig att byta adress?

Du känner säkert igen begreppet urbanisering. Kraften som drar människor till större städer. Där finns jobb, nöjen och förstås många andra människor. När samhällsvetare och andra forskare gissar om framtiden antar de ofta att städer ska fortsätta vara magneter. Men på ett personligt plan, vad värderar du? Att ha nära till skog och mark? Tystnad och frisk luft? Nöjen och karriärmöjligheter? En större bostad på en mindre ort eller en liten lägenhet i stan?

Kvadratmetrar och trivsel

Även om vi ser på oss själva som fria och självständiga individer, så bär vi på en historia. Hur du växte upp som barn påverkar ofta hur du vill att dina barns första år ska se ut. Det är ganska vanligt att unga vuxna flyttar tillbaka till sin hemort efter studier och några år i yrkeslivet. Förutom hemkänslan i omgivningarna ger det ofta ett större boende för en mindre peng. Kanske finns ett kompisgäng kvar och mor- och farföräldrar som kan fungera som barnvakt.

Liten men naggande god

Samtidigt finns en rätt stor grupp människor som tycker stadslivet är värt allt. Att bo på några få kvadratmeter är helt ok, bara adressen är rätt. De uppskattar närheten till nöjesutbud, bra kommunikationer och stora nätverk. En liten lättstädad lya, rimlig pendling till jobbet och många vänner och restauranger räcker långt. Det är är också den typ av bostäder som byggts under senare år, där städer förtätats och utbudet i centrala lägen har ökat. Hur länge kommer det att hålla i sig? Ingen vet. Men helt klart är Sverige ett land där både glesbygd och tätorter kommer fortsätta att finnas.

När du lyfter nästa gång

Så vilken är din drivkraft när du flyttar? Förhoppningsvis gör du förändringen för att komma till en plats och inte bara lämna en bakom dig. Förbered dig för packning och flyttstädning genom att kolla de listor med tips som finns på nätet. Planering är A och O så ta tid på dig och skaffa marginaler. Lej bort det du har möjlighet till, så kan du fokusera på ditt nya liv. Ofta kan du köpa till tjänster som städning av förråd och garage. Fundera på vilken nivå som är rätt för dig och eftersträva att nå den. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.flyttstädningsollentuna.nu

6 Apr 2020