Flytta till Finland

Flytta från Sverige till Finland?

Det som i regel brukar ske i förhållandet mellan Sverige och Finland är att folk från Finland flyttar till Sverige; något som speciellt var vanligt efter andra världskriget då Sveriges alla industrier var i desperat behov av arbetskraft och där många finländare var i behov av jobb. En logisk lösning var då att flytta och däri ligger också den stora förklaringen till varför så många personer av finsk härkomst bor och lever i Sverige. Men det motsatta då – är det vanligt att svenskar väljer att flytta till Finland och i sådana fall varför?

Ja, det är inte lika vanligt – men det är väldigt lätt att förstå de som gjort flytten i fråga. Finland är – kort och gott – ett fantastiskt land. En generell uppfattning är att det alltid är mörkt i Finland, att det är kallt och att befolkningen är tystlåtna. Något som är att betrakta som lite av en nidbil och som inte alls stämmer – åtminstone inte om man ser till befolkningen.

Finland är ett storslaget land

Finländare är tvärtom väldigt sociala och kulturen i Finland ligger i många fall betydligt längre fram än i Sverige. Speciellt kan man se detta gällande design. Där Sverige lite stolt slår sig för bröstet över Bruno Mathsson, över Stig Lindberg och över Josef Frank så kan Finland visa upp världskända arkitekter och formgivare  – i en större skala – som exempelvis Alvar Aalto, Eero Saariinen och exempelvis företag som Illtala och Marimekko.

Arkitektur och formgivning är en del av den finska själen. Operahuset i Sydney må vara byggt av Höganäskakel, designat av en dansk, Jörn Utzon – men utan Eero Saarinen så hade det inte blivit av i sin nuvarande form, detta då han var den avgörande rösten i designtävlingen. 

Det om detta; Finland har en storslagen natur – de tusen sjöarnas land – och man har dessutom en riktig metropol i Helsingfors; en spännande stad där både skönhet, klubbliv och spännande arkitektur möts och bildar en underbar plats för alla; oavsett vad man söker.

Vi vill i och med detta slå ett slag för vårt östra grannland och få upp de svenska ögonen för Finland. Det är en plats att flytta till och det är definitivt inte omöjligt att göra så. Tvärtom – för oss svenskar så är det lätt att flytta till Finland och man kommer till mångt och mycket undan den krångliga byråkrati som en utlandsflytt annars kan föra med sig.

Att göra innan en flytt till Finland

Det finns dock vissa saker som man bör ha koll på innan man sätter sig på båten, i flyttbilen eller på flyget och genomför sin flytt. Vi tänkte rada upp några tips, enligt följande:

kyrka i finland