Flytta till Danmark

Danmark – ett attraktivt land att flytta till

Danmark, för oss svenskar har landet en i det närmaste mytisk laddning och det är lätt att förstå varifrån denna fascination kommer. Där man i Sverige är lite förnuftiga, lite strama och lite ”duktiga” så är man i Danmark mer öppna, man låter befolkningen på egen hand ta ansvar och man är lite liberalare – både då det kommer till exempelvis alkohol och sett till det högre taket som brukar finnas i debatten.

Förhållandet Sverige-Danmark kan i många fall beskrivas som att en familj av hellyllekaraktär hyrt en vindsvåning på en stökig bar. Naturligtvis beskrivet med glimten i ögat – men visst ligger det ändå en viss sanning i detta.

Kort och gott; Danmark och Sverige är – trots den uppenbara närheten – väldigt olika varandra; men ändå inte så pass mycket att man som svensk inte kommer att kunna trivas i vårt södra grannland. Tvärtom. Danmark har väldigt många fördelar och ser vi till naturen så kan vi nämna ljuset – ett unikt sådan – på Skagen; något som fick konstnärer från hela Skandinavien att vallfärda dit mellan 1770-1880. Skagenmålarna är ett känt begrepp inom konstvärlden.

Vidare så har vi naturligtvis Köpenhamn som bara måste upplevas och som – med all rätt – räknas som Skandinaviens pärla och som också är det självklara valet för många som väljer att flytta till Danmark. Nyhavn, Ströget, Tivoli, Christiania (om inte annat för upplevelsen) och Parken är  samtliga saker som inte får missas och som dessutom ligger – som allt annat i Köpenhamn – inom en cykelturs avstånd. Lönerna i Danmark är högre än i Sverige och det har fött en annan typ av flyttfåglar – nämligen pendlare.

danmark

Tips för din Danmarksflytt

I och med att Öresundsbron öppnade så fungerar detta både vägarna – svenskar flyttar till Danmark så till vida att de arbetar där och danskar gör tvärtom. Något som förklaras av att det är väldigt dyrt att köpa en bostad i Danmark och i synnerhet i Köpenhamn.

Dock; detta ska inte på något sätt vara avskräckande – visst går det att flytta till Danmark på ett mer permanent vis och som svensk så har man också väldiga fördelar. Detta sett till logistiken – man kan köra sitt bohag utan problem – och sett till att vi inte behöver något arbetstillstånd för att jobba. Det man däremot behöver för att flytta till Danmark är följande: