Flytta till Frankrike

Frankrike lockar många svenskar

Att Frankrike är ett land som attraherar många är lätt att förstå. Få andra länder i Europa eller i världen har samma stolta traditioner, samma frihet, samma öppenhet och samma spänning som Frankrike. Lägger vi till den underbara naturen, den härliga arkitekturen, de gastronomiska upplevelser som maten verkligen innebär, vädret och den ständigt närvarande kulturen – konst, musik, böcker – så har man alla anledningar i världen att överväga en flytt till Frankrike.

Detta dock med vissa förbehåll. Först och främst här: Frankrike och invånarna där kan uppfattas som väldigt speciella och detta gäller inte minst språket. För en fransos så är franskan fortfarande ett språk som berör hela världen och här gör engelska sig - i många fall - icke besvär.

Kort sagt; se till att du åtminstone kan uttrycka några enkla fraser på franska och se gärna till att boka in några språkkurser på plats. Språket är nyckeln till allt; kan du kommunicera lite grann så öppnar sig många dörrar – både i vardagen och på arbetet (om det nu är anledningen till varför du ska flytta till Frankrike).

Vidare så gäller det att du läser på lite gällande skatter (i Frankrike baseras den – förenklat – snarare på hur ånga ni försörjer i familjen än på inkomst) , sjukvård och pension innan du packar väskan. Skatterna skiljer sig markant från hur det ser ut i Sverige (väldigt förmånliga för pensionärer, ska vi här tillägga) och likaså gör sjukvårdssystemet.

Låt inte byråkratin avskräcka – Frankrike är fantastiskt

Ska du flytta till Frankrike så får du vara beredd på att det – i dina ögon – kommer att förekomma en hel del onödig byråkrati och att du kan komma att hänvisas runt bland olika instanser för för exempelvis frågor kring försäkringar. Återigen: språket underlättar här och ha gärna med dig en tolk vid kontakter med myndigheter.

Ska vi peka på en annan avigsida så upplever många exil-svenskar i Frankrike att man lätt kan bli lurad och särskilt gäller detta bostaden. Det kan handla om en plötslig hyreshöjning, det kan handla om att man inte får tillbaka sin deposition och att det plötsligt kan sluta fungera saker – som man får ersätta själv.

eiffeltornet i paris

Paris är en dyr stad att leva i

Gällande en stad i synnerhet så måste vi även säga att du får vara beredd på att öppna plånboken lite mer än i andra delar av Frankrike sak ni flytta till Paris så är det dyrt att bo, det är dyrt att äta ute och det är lätt att skena iväg rent kostnadsmässigt.

Ett tips här är att ni redan innan flytten börjar se över alternativ för boenden, hur mycket de kostar och om det finns någon möjlighet att pendla. Paris har utmärkta kommunikationer och här kan man spara in många kronor.

Ska ni flytta till Frankrike och har barn så får ni vara beredd på att den franska skolan är lite mer auktoritär än den svenska. På gott och ont naturligtvis. Den statliga skolan i Frankrike är gratis och här betalar ni enbart för skolmaten. Många brukar dock föredra att att sätta sina barn i någon form av privatskola och betala en avgift för detta. Här råder vi dig att söka igenom bland de alternativ som finns.

 Ju bättre förberedd och påläst du – desto starkare kommer din kärlek till Frankrike att bli.