Flytta utomlands med barn

Är det möjligt att flytta utomlands med barnen?

Vi börjar med att svara på frågan i rubriken och vi göra detta med dessa ord: självklart! Det går alldeles utmärkt att flytta utomlands med barnen och om vi ser till det rent sociala så kommer förmodligen dina barn att ha det lättare att acklimatisera sig till det nya landet än vad du och din partner har. Barn är nyfikna av naturen och blir sociala utan krav – något som alltid leder till nya gemenskaper, vänner och olika typer av intressen och hobbys.

Därtill ska vi addera att språket heller inte brukar bli någon barriär och att detta – återigen – förmodligen kommer att vara ett problem exkluderat till dig och din partner (naturligtvis beroende på vart ni flyttar; man klarar sig i de flesta fall och länder utmärkt med vanlig skolengelska)

Den sociala biten är således inget att oroa sig för då det kommer till att flytta utomlands med sina barn. Däremot så måste vi trycka på att det rent praktiska kan komma att ställa till med problem.

I Sverige är vi ganska bortskämda sett till det sociala skyddsnät som alltid står beredd att fånga upp oss vid både stora och mindre fall. Vi har försäkringar, vi har barnbidrag, vi har skolgång bekostad av skatt, vi har fri tandvård för barnen, vi har sjukvårdsförsäkringar...

Den praktiska delen kan innebära problem

Kort sagt. Sverige är ett tryggt land sett till allt detta och andra länder har inte samma syn på dessa frågor som vi. På gott och ont. Något som kan bli en obehaglig överraskning då man väl kommer på plats och inser att exempelvis barnbidraget från Sverige inte kommer, där man upptäcker att skolmaten måste bekostas, att skolböcker är något som måste köpas och där skolan i sig äen den kostar mycket pengar.

Här är rådet följande: Läs på. Felet många familjer gör då det flyttar utomlands tillsammans med sina barn är att man tryggar de vuxnas behov först. Det vill säga, man ser vilken lön man kommer att få, man ställer denna mot kostnaden för hyra, man räknar på bilen – allt som man gör i Sverige: men man glömmer bort att läsa på- och ta reda på hur mycket det kan kosta att ha sina barn i det nya landet.

Slår ditt barn ut en tand i exempelvis Italien så kan detta blir en extremt hög kostnad och så vidare. Kort och gott – rådet vi kan ge är att man läser på, att man hör sig för gällande försäkringar, kollar nyktert på kostnader och kalkylerar med att det värsta kan inträffa. Det finns definitivt ett värde i att kontakta Försäkringskassan innan man sticker och höra sig för om försäkringar och exempelvis barnbidrag.

Att våga ta steget innebär inte man inte se till att stegen i fråga blir så mjuka och skonsamma som möjligt. Det finns definitivt ett värde i att flytta utomlands tillsammans med sina barn, men man måste vara medveten om att en del av den svenska tryggheten vinkas av så fort man sätter sig på flyget.