Vad kan man jobba med i London?

Vad kan man egentligen jobba med i London? Många svenskar har en dröm om att flytta till London och detta som en direkt - och naturlig - följd av att det är en av världens absolut mest mytomspunna städer.

London har genom åren varit föremål för sånger, för litteratur, för sport och för som skådeplats för diverse filmer. Adderar man till detta de härliga, brittiska manéren, språket, hjälpsamheten och ödmjukheten och man förstår varför denna lockelse finns. Idag bor det ungefär 90.000 svenskar i Storbritannien och en ansenlig del av dessa har valt just London.

Vad kan man då jobba med i London? Vad vill du göra? Som svensk så kan du söka vilka jobb du vill under förutsättning att du har A) Ett giltigt pass B) National Security Number C) Engelskt bankkonto och D) ett CV som, naturligtvis, är relevant och anpassat till det engelska språket.

Gata i London med dubbeldeckarbuss och Big Ben

Brexit har påverkat och kommer att påverka än mer

Man måste emellertid nämna att England idag befinner sig lite i limbo där man inte riktigt vet hur morgondagen kommer att se ut. Detta som en följd av Brexit - omröstningen om ett utträde ur EU där Ja-sidan vann med knapp marginal. Detta kommer definitivt att göra livet lite svårare för svenskar som vill bo- och arbeta i London.

Den rörlighet som EU erbjuder kommer att minskas på ett tydligt sätt. Redan nu kan man se detta och för att jobba i London så krävs det - utöver de punkter vi ovan gick igenom - även att man söker om settled eller pre-settled status .

Det är väldigt svårt att sia om framtiden och så länge det inte fattats ett slutgiltigt beslut angående Brexit så kan man bara vänta och se. Från den svenska statens sida finns emellertid ett uttalande som gör gällande att alla svenskar bosatta i Storbritannien ska landa så mjukt som möjligt - konkret så innebär det att exempelvis pensioner och olika bidrag fortfarande ska betalas ut; detta åtminstone enligt förhoppningen.

Som sagt: Brexit sätter en del stora frågetecken inför det som komma skall. Det måste man ha i åtanke om man överväger att flytta till London.

Vilken typ av lön kan jag förvänta mig?

Lönen beror, naturligtvis, på vilket typ av jobb du får. Ett arbete inom finans kommer att ge dig mer pengar i lönekuvertet än vad ett jobb i en bar kommer att göra. Rent generellt dock: räkna med att tjäna lite mindre än vad du gör i Sverige. London är en stad med ganska stora klassklyftor och där de rika tjänar extrema pengar medan de fattiga tjänar ganska dåligt.

Adderar man till detta att bostäderna är dyra att hyra (och extremt dyra att köpa) och du har en ganska tydlig bild av vad du kan förvänta dig om du söker ett så kallat vanligt jobb i London. Det vill säga: en ganska låg lön och en ganska hög hyra. Men, det behöver inte vara någon katastrof - att leva i London sett till mat, dryck, nöjen och kläder kan vara ganska billigt; om man lär sig knepen och var man ska leta.

Jobba i London som svensk - vad kan jag förvänta mig?

Svenskar har ett bra rykte i England och i London. Vi anses vara disciplinerade, självgående, lojala och trevliga. Att vi har språket i modersmjölken samt att vi är uppväxta med engelsk kultur är ytterligare bollar som väger tungt i vågskålen vid en arbetsintervju. Att som svensk jobba i London brukar vara väldigt angenämt. Som sagt; staden är välkomnande och befolkningen är omhändertagande. Det är lätt att odla nya vänskaper och det finns alltid någonting att göra. London är en helt underbar stad att både bo och arbeta i.

Behöver du hjälp med flytten, till utlandet eller inom Sverige kan vi rekommendera denna flyttfirma.

10 Sep 2019