Tips för en smidig flytt

Att flytta är inte alltid det lättaste. Det är många saker man ska tänka på - inte minst att köpa ny bostad och sälja den nuvarande. Många står i valet och kvalet mellan att välja att anlita en flyttfirma eller inte. Enligt Joakim Håkansson, erfaren flyttgubbe och VD för en flyttfirma, kan det vara bra att anlita en firma om man är ett lite större hushåll. Detta och flera andra tips & råd ger han till IF.

Tänk med plånboken

Även om Joakim själv driver en flyttfirma, så anser han att man bör tänka med plånboken. Han menar att om man är ett mindre hushåll, så duger det alldeles utmärkt med att be några vänner om hjälp med flyttlasset. Han påpekar däremot att om man är en familj som har mycket att göra, sparar man både energi och pengar på att anlita en flyttfirma.

Planera för en flyttkartong per kvadratmeter

Han frågar IF retoriskt om en kartong per m2 låter mycket, för att sedan besvara frågan själv. ”Det stämmer oftast – en vanlig flytt brukar ligga på ca 80 till 100 kartonger plus tavlor, möbler etc.” Joakim brukar rekommendera sina kunder att hämta flyttkartonger hos hans flyttfirma ett par veckor innan flyttillfället. Vid dessa tillfällen är det just 1 kartong per m2 som han rekommenderar.

Hur man sköter flytten enkelt

För att få till en smidig flytt rekommenderar Joakim att man först och främst ska märka upp kartongerna på ett tydligt sätt. Märk dem med kök, sovrum, vardagsrum, hall och så vidare – på det här sättet vet man på en gång var de nya grejerna ska placeras i hemmet, säger han till IF.

Han säger att de också brukar rekommendera sina kunder om att skydda golvet. Det här överlåts nämligen alltid på kunden, så att det är klart när flyttfirman börjar flytta in bohaget.

Endast kontant betalning – en varningsflagga

Joakim säger att betalning med kort, alternativt förskottsbetalning om det är ett fast pris. Billiga  flyttfirmor som endast erbjuder kontant betalning är en varningsflagga, säger han. Råkar man ut för detta bör man dra öronen åt sig då det kan handla om svarta pengar.

Han avslutar genom att påtala att det bästa är att betala mot kort eller faktura. Han lägger sedan till att hans firma alltid har kortmaskiner med sig i bilarna, så att kunderna kan betala direkt.

2 Feb 2017