Packa rätt inför resan

”Jag reser lätt”, frasen är från Sällskapsresan och är bevingade ord som man hör på flygplatser än idag – trots att filmen i fråga har över trettio år på nacken. Hur relevant är då påståendet och hur många reser egentligen ”lätt” sett till sitt bagage? Ja, det är inte särskilt många som – liksom Sven Melanders karaktär Berra – endast packar en tandborste samt lite underkläder i en plastpåse och sticker iväg. Nej, de flesta av oss använder resväskor och de flesta av oss har tvärtom snarare en förmåga att resa lite för tungt. Det vill säga; många fyller sina resväskor utifrån känslor snarare än där man baserar sin packning efter sina behov.

Med detta menar vi att om en familj ska åka från Stockholm till exempelvis Kanarieöarna så är det lätt för medlemmar i denna familj att packa sina resväskor utifrån bilder man har i huvudet snarare än efter vad man kommer att behöva. Något som – speciellt för äldre människor – innebär att man har för mycket varma kläder med sig och att hälften av de tröjor som finns i deras resväskor kommer att ligga kvar under hela resan.

Dagens resväskor är bättre

Nyckeln och rådet vi kan ge en sådan familj i Stockholm? Var osentimental, köp ordentliga resväskor och var realistisk. Med det förstnämnda menar vi att du ska utgå från den normala väderleken dit du ska åka och packa därefter. Skulle det vara för kallt just på Kanarieöarna under den vecka ni är där – ja, då är det bara att köpa en varmare tröja där. Med ordentliga resväskor så menar vi att dagens modeller är betydligt rymligare, lättare att dra och att dessa av den anledningen kommer att förenkla er resa och göra att så att ni kan frakta hem saker på ett lättare sätt.

Märk väl – frakta hem som i till Stockholm och inte till Kanarieöarna; passa på att shoppa det ni behöver och fyll era resväskor med saker från Spanien snarare än de ylletröjor från Sverige vi nämnde ovan. Nummer tre då? Jo, med realistisk menar vi egentligen samma sak som med att vara osentimental – packa inte era resväskor utifrån vad ni kommer att behöva.

Kort sagt – hellre ett par extra badbyxor än en varm jacka. Att det finns plats i resväskorna och att de är lätta att dra innebär inte att hela garderoben behöver följa med på resan. Vi menar att du ska ” resa lätt” men att du ska göra det aningen mer bekvämt än vad fallet var hos denne Berra i Sällskapsresan.

4 Nov 2016