Mellanlagra dina ägodelar

Funderar du på att flytta utomlands, men känner dig kanske inte säker på om du kommer att trivas på din nya ort? Då kanske det kan kännas lite väl drastiskt att sälja alla dina ägodelar eller betala tiotusentals kronor för att få dem med dig i flytten. Vilka alternativ finns då för dig som vill prova att bo utomlands ett tag, utan att ta steget fullt ut?

Hyr ut din bostad möblerad

Det absolut vanligaste alternativet, förutsatt att du bor på en relativt populär ort, är att hyra ut sin bostad möblerad. För dig som bor på en ort med högt tryck på bostadsmarknaden eller i en studentstad bör detta inte vara något problem. Bostaden hyrs ut med alla dina ägodelar kvar i lägenheten eller huset.

Om du inte vill att den som du hyr ut till ska rota i alla dina privata ägodelar såsom böcker, gamla fotoalbum och liknande, kan du kanske flytta över dessa till ett av rummen, låsa detta och bara hyra ut resten av bostaden. Ett annat alternativ är att utnyttja vinds- eller källarförråd för detta.

Var noga med att kolla upp att det är okej att du hyr ut din bostad i andra hand så att du inte får problem med ditt hyreskontrakt. Skriv alltid tydliga kontrakt med den som du hyr ut till så att ni är överens om hur länge det gäller, när hyran ska betalas med mera.

Magasinera dina möbler

Alternativ två är att magasinera dina möbler i en lagerhall eller hyra någon annan form av utrymme där de kan stå säkert medan du är borta. Var noga med att välja ett utrymme som är inbrottssäker och dessutom skyddat mot frost och annan klimatpåverkan. Ett dragigt garage är ingen idealisk plats för dina ägodelar, särskilt om du har mycket elektronik eller kanske en värdefull musiksamling. Dessa saker måste förvaras på rätt sätt, annars riskerar du att behöva handla nytt när du kommer tillbaka.

Om du har möjlighet är det bra att låta en vän eller någon i familjen titta till dina saker från och till för att försäkra att allt är som det ska.

En fördel med att välja en lagerhall eller magasinering hos en flyttfirma är att du kan packa sakerna som inför en flytt. Skulle det visa sig att du faktiskt trivs väldigt bra i landet dit du flyttar är det bara att beställa eftersändning. Om allt redan är färdigpackat på lastpallar eller i lådor och säkert emballerat behöver du inte ens åka till Sverige för att koordinera flytten.

7 Sep 2017