Kan jag flytta till Spanien med barn?
Fler och fler svenskar- och fler familjer väljer att flytta till Spanien med barn och vi tänkte försöka reda ut varför detta sker och vad det är som är så tilltalande med detta land.
Spanien har varit intressant för oss svenskar under en längre tid. Först som en följd av att charterresorna introducerades och där exempelvis Mallorca och Gran Canaria förvandlades till lite av andra hem för många svenska familjer. Efter detta så började man snarare söka sig till de större städerna där exempelvis Barcelona, Madrid, Bilbao och Valencia blev väldigt intressanta resmål; både sett till spännande arkitektur, härlig kultur, ljuvlig mat och dryck samt fantastiska aktiviteter att ta del av. Nu har pendeln återigen svängt tillbaka lite och de tidigare chartermålen har återigen blivit heta - detta tillsammans med den underbara solkusten där exempelvis Malaga och, framförallt, Marbella blivit självklara destinationer att söka sig till.
Kort sagt: Spanien är ett land som är enkelt att förälska sig i och det handlar i många fall om en kärlek som växer sig så stark att man väljer att bli en permanent medborgare och, helt enkelt, flytta till Spanien. Detta är något som primärt sker i lite äldre år och kanske i samband med pensionen. Det är lätt att förstå varför - men det finns trots det vissa saker att tänka på. I synnerhet om det gäller att flytta till Spanien med barn. Vi går först igenom en flytt ur ett vuxet perspektiv och som avslutnings å inkluderar vi även barnen. Det är inte ovanligt att man som familj väljer att bosätta sig i detta underbara land.
Vad ska jag tänka på innan en flytt till Spanien?
Det finns, naturligtvis, vissa saker att tänka på innan man packar väskan och drar till de varmare breddgrader som Spanien erbjuder. Både praktiska och rent generella sådana. Vi tittar närmare på några viktiga saker och vi gör det via några punkter:
- Residencia. Om du väljer att spendera mer än halva året i Spanien så räknas det som att du har din hemvist i landet. Det innebär i så fall att du måste ansöka om så kallad residencia och för att få den ansökan beviljad så måste du ha inkomst, pension, förmögenhet eller att du bedriver studier i landet. Det kan även fungera om någon till dig närstående - en sambo, make eller familjemedlem - kan uppfylla dessa kriterier. Ta gärna juridisk hjälp med ansökan om residencia och hur det hela förklarar.
- SINK-Skatt. Sink-skatt betyder särskild inkomstskatt på din inkomst/pension och i realiteten så innebär det att om du skattskriver dig i Spanien så får du betala en skatt på 25%. Detta som en följd av att Sverige och Spanien ingått ett dubbelbeskattningsavtal. Detta sker emellertid inte per automatik och utan uppoffringar från din sida. Du får exempelvis inte längre äga någon fastighet/bostad i Sverige - fritidshus undantaget - och du får heller inte bedriva någon bolags- eller näringsverksamhet i Sverige. Därtill så får du heller inte ha barn under 18 år kvar i landet eller exempelvis din äkta make/maka. För att kunna dra nytta av SINK-skatt så måste du ha fast bostad i Spanien och bo där - minst - sex månader om året.
- Sjukvård. Om du skulle bli sjuk eller skadad i Spanien så behöver du ett intyg från Försäkringskassan som ger dig rätt till vård i Spanien. Genom detta så ger du också upp en del av rätten till svensk vård. Den kommer hädanefter bara att ges vid akuta fall och där du dessutom behöver visa upp ditt europeiska sjukvårdskort. Om du inte är skriven i Spanien så har du - på samma sätt - enbart rätt till akutvård. Ett alternativ är att se över en privat sjukförsäkring; men dessa är ofta ganska dyra - räkna med åtminstone en månadskostnad på 3000 kronor.
Några mer praktiska tips
Att flytta till Spanien handlar mycket om var i landet man väljer att bosätta sig. Det är ett kontrasternas land där skillnaderna mellan olika delar, stad och landsbygd och fastland och öar kan vara enorma. Både gällande kultur, mat och ren logistik. Ett råd är att skaffa bil. Om du inte väljer att bo i en större stad så är det nästan ett måste. Att ta sig från punkt A till punkt B med någon typ av kollektivtrafik sätter stora krav på tålamod och psyke. I många fall är det att anse som ett hopplöst projekt som dessutom sker i strålande sol. En bil gör livet lättare.
Vad gäller språk så bör du lära dig hjälplig spanska. Det är inte som i Frankrike där engelska ses som lite av en skymf, men det är långt ifrån alla som kan tala någon engelska överhuvudtaget. Att kunna göra sig förstådd och åtminstone försöka tala lite spanska öppnar många dörrar och det är väl även en artighetsgest och lite av det minsta man kan begära? Du är trots allt i ditt nya hemland och då bör språket kunna användas också. Börja gärna med följande fras och du är en bra bit på väg: Viva Espana!
Flytta till Spanien med barn - är det möjligt?
Ovan har vi uteslutande berört flyttar till Spanien som sker utan barn. Att flytta till Spanien med barn är någonting helt annat och ett sådant steg kräver onekligen lite mer tankearbete. Vi går igenom några viktiga punkter att tänka på.
- Skola. Det viktigaste gäller skolgången. I Spanien så finns det några alternativ och många svenskar väljer att sätta sina barn i svenska skolan - det finns några sådana att välja bland nästan oavsett var i Spanien man befinner sig. En trygghet naturligtvis och i synnerhet om flytten inte är tänkt att vara permanent. Annars är det möjligt att sätta barnen i en spansk skola eller i en internationell sådan. Var beredd på att det kan komma att innebära ganska stora kulturkrockar.
- Pass, ID och NIE-nummer. Ett pass är givet att alla familjemedlemmar har. Detsamma gäller ett nationellt ID-kort som går att söka hos Polisen (passcentralen). Ett NIE-nummer är något som krävs för att betala skatt i Spanien. Detta går att ordna på plats eller från Sverige. Väljer ni att ansöka från Sverige så bör ni vara ute i god tid.
- Försäkringar och sjukvårdskort. En sista - och viktig sak - är att dels skaffa ett EU-kort till samtliga familjemedlemmar; det ger er rätt till akutvård. Ni bör även se över vilka försäkringar ni behöver och om huruvida ni ska kontakta ett spanskt försäkringsbolag vid händelse av en längre vistelse. Det ska definitivt ske om det är tal om en permanent flytt.
Behöver du en flyttfirma i Farsta? Läs då mer på: https://www.flyttfirmafarsta.se.
Andra inlägg
- En flyttfirma i Malmö har experter på smidig flytt
- Pallställ för effektiv lagerhantering
- Flytta smidigt och tryggt med flyttfirma i Göteborg
- Så får du en smidig kontorsflytt
- Flyttfirma i Stockholm – utrikesflytt
- Mäklare i Sollentuna hjälper dig ordna bostad åt utflyttande barn
- Flyttfirma tar bort stressen i Stockholm
- Få professionell hjälp med din flytt - Enkla tips för att hitta rätt flyttfirma
- Flyttfirma Östermalm - tips och råd inför flytten
- Tunga lyft - ska du flytta någonting tyngre?