Hyra plats i container för att flytta utomlands

Hur gör man för att hyra plats i en container i Stockholm för att flytta sitt bohag utomlands? Att flytta utomlands med alla sina saker kan kännas krångligt och nästan oöverstigligt. Vanligtvis är det bästa sättet att flytta med lastbil, men ska du flytta långt utanför Europa är ibland containerfartyg eller flyg de enda alternativen. Och då är sjövägen billigare, om än långsammare. När man fraktar med container till sjöss betalar man för volymen i stället för vikten, så det handlar helt enkelt om hur mycket du kan få in i en hel eller en halv container.

En fråga om timing

Det första man bör tänka på när det gäller frakt på sjön är att vara ute i god tid. En frakt med container på sjön kan ta upp till en månad. Det finns många flyttfirmor och containerleverantörer som har stor erfarenhet av frakt med container till utlandet.

De vanligaste containertyperna

Det finns två huvudtyper av containrar som används för frakt på världshaven, 20-fots och 40-fotscontainern. 20-fotscontainern är knappt sex meter lång invändigt och ca 2,4 m hög. Den rymmer 33 kubikmeter. 40-fotscontainern är drygt 12 meter lång invändigt och lite högre, och den rymmer hela 76 kubikmeter gods. De containrar som används för frakt genomgår regelbundna säkerhetskontroller och underhållande arbete. Skulle det visa sig att en container inte håller måttet tas den ur drift och säljs som begagnad för annan användning än frakt. Du kan med andra ord lita på att din a saker får en säker frakt och kommer fram i ett stycke.

Vanligtvis ryms ett normalt bohag vid flytt utomlands i en 20-fots container, men bor du i en stor villa och vill ha med dig hela ditt möblemang bör du välja en 40-fots container. Som jämförelse kan nämnas att en stor flyttlastbil från en biluthyrare rymmer ungefär 18 kubikmeter. Så en 40-fotscontainer rymmer alltså lika mycket som drygt fyra fulla lastbilar.

Bara frakt eller all-inclusive

Flytt- eller fraktfirman som hjälper dig med container kan vanligtvis också erbjuda hjälp med packning. Det finns många särskilda regler kring hur man packar en container säkert och se till att du har en god inblick i hur det går till innan du börjar, om du ska packa själv. Ofta ställer containeruthyraren containern på din gård några dagar innan frakten så att du hinner packa i lugn och ro. Det finns ofta många olika alternativ att välja mellan, från att bud kommer med containern och väntar medan du packar, vanligtvis ett par timmar, till en helhestlösning där de tömmer och huset och sköter all packning. Välj det som passar dig och din plånbok

Tullavgifter

När man flyttar går det ofta att slippa tullavgifter för vissa saker, så kallad flyttsakstullfrihet. Reglerna är olika från land till land, var därför noga med att kolla med tullen i Sverige vad som gäller i landet du flyttar till. I vissa länder kan tullavgifterna för et thelt bohag bli väldigt höga, var därför noga med att redan från början planera in det i din budget. I många fall kan det kanske vara klokare att lämna de mest skrymmande möblerna hemma och köpa nytt i det nya landet.

Hör dig för

Känner du dig osäker på om containerfrakt är rätt väg att gå för dig, så vänd dig till en flyttfirma som erbjuder containerfrakt eller en containeruthyrare så kan de hjälpa dig med dina frågor. Vi hoppas att din flytt går smidigt och önskar dig lycka till i ditt nya land!

Mer info om att hyra en container i Stockholm finns på denna sida: http://www.hyracontainerstockholm.nu/.

15 Nov 2017