Gör INTE detta om du flyttar från Sverige

Ska du flytta från Sverige? Det är en stor sak, även om det kanske inte är för så många år framåt. Det är mycket att tänka på när man ska pröva sina vingar. Är det första gången du flyttar hemifrån? Har du informerat Skatteverket? Det kan vara en hel del som du kanske inte tänkt på innan.  Det är vissa saker som är bra att INTE göra om det endast är för en kortare tid, som ett, eller två år:

– gå inte ur a-kassan

Att gå ur a-kassan om du har arbetat upp dig till en viss nivå och har möjligheten att fortsätta betala, är onödigt. När du kommer hem igen kan det bli ett glapp mellan ditt arbete utomlands och tills du börjat arbeta hemma i Sverige igen.

– säg inte upp hemförsäkringen

Om du hyr ut din lägenhet är det ingen idé att säga upp hemförsäkringen. Den kan vara bra att ha kvar om något händer när du är borta. Skulle din lägenhet behöva renoveras på grund av någon brand, eller skada får du själv stå för kostnaderna om du inte har försäkrat bostaden när du är borta.

– skriv dig inte på någon ny adress

Om du endast arbetar utomlands något år är det ingen idé att skriva dig på någon annan adress än någon hemma i Sverige. Skulle du bli sjuk (eller gravid) och vilja få sjukvård hemma i Sverige, är det bäst att du är skriven i Sverige. Många väljer att inte skriva sig i Sverige medan de är bosatta utomlands, och det är helt riktigt, men inte om du tänker återvända tillbaka till Sverige efter en kortare tid utomlands.

Detta bör du göra då du flyttar

Tala däremot gärna om för vänner och bekanta att du flyttar, speciellt om du önskar dig besök av nära och kära. Det kan vara mycket värt att behålla kontakten med dina gamla vänner och bekanta, även om du bor utomlands ett tag. De kan tala om för dig vad som händer hemma i Sverige.

Däremot bör du säga upp bredband, elleverantör och meddela eftersändning. Att betala för något som du inte använder brukar vara ganska onödigt. Har du bredband som hänger ihop med en lägenhet som du hyr ut, då kan det vara en bra idé att behålla din bredbandsleverantör och be hyresgästen betala för den. Samma sak med elleverantören. Det innebär att ni är överens om det och att ni skriver avtal om vad som gäller för att du som hyresvärd ska slippa betala för sådant någon annan använder.

Läs mer här om vad du bör tänka på inför flytten.

22 Jan 2018