Funderar du på att flytta från Sverige?

Har du bestämt dig vart du vill flytta? Att flytta utomlands är ofta en lång process. Det kanske inteär lika bökigt, om du vet att du snart ska flytta tillbaka. Då kanske du bara hyr ut din nuvarande bostad, låter alla möbler stå kvar, eller magasinerar dem? Eller ska du flytta med möbler och allt? Oavsett om du vill magasinera eller tar med dem i flytten; är det så att du ska förflytta tunga soffor, fåtöljer – och kanske ett och annat piano? – då är det viktigt att be om flytthjälp.

Bor du i Stockholm? Att genomföra en pianoflytt i Stockholm kräver en professionell hjälp. Då har man särskilda bärremmar, som flyttkarlarna använder sig av. De kan tekniken som krävs för att förflytta ett tungt piano. Då kan de till och med ta ett piano sex våningar upp, utan hiss. Jo, det har hänt.

Annat att ordna inför flytten

Ska du flytta utomlands är det även andra saker som du behöver fixa. Beroende på vart du ska flytta bör du ta reda på om det krävs visum, arbetstillstånd och annat sådant. Inom hela EU får du flytta, utan att det krävs arbetstillstånd.

EU är byggt med principen om fri rörlighet av människor, varor och tjänster. Innan Sverige, Finland och Danmark gick med i EU hade man samma princip mellan de nordiska länderna. Det har länderna fortfarande. På samma sätt kan man alltså flytta mellan de nordiska länderna, till exempel till Norge, som inte är med i EU – fortfarande. Och det är många som flyttar mellan de nordiska länderna. Det är ju inte så konstigt; vi delar i det mesta samma slags samhällsbygge; demokrati på ganska lika grunder och principer, sjukvård och skola med samma principer, liksom vi delar med de flesta europeiska länder.

Svenska, norska och danska ligger nära varandra språkmässigt, vilket underlättar möjligheterna att flytta mellan länderna. Det är det finska språket som är helt annorlunda, och som kan utgöra språkbarriärer mellan Finland och de andra nordiska länderna. Som tur är är både svenskar och finnar duktiga på engelska, vilket blir kommunikationsspråket mellan de båda länderna.

Flytt till annat land utanför EU

Ska du flyttat längre bort än inom EU, ja då krävs helt andra saker. Till de flesta länder krävs visum. Många länder har visumansökningar som du kan fylla i på flygplatsen och får på så sätt inträde direkt i landet och inte behöver vänta på att du ska få ansökan beviljad. Oftast får man ett inresevisum på tre månader. Ska du stanna längre än tre månader, kräver många länder att du kan garantera att någon inom landet kan ge finansiella garantier. Alltså att någon kan försörja dig, ifall din egen försörjning skulle ta slut.

Att flytta till USA, vilket är mycket populärt bland svenskar, har blivit allt svårare. Även här vill landet ha garantier om din försörjning och vill ha med ett intyg från en amerikansk arbetsgivare. Du måste ha pass och inresetillstånd, vilket som turist är enkelt att få. Flytt för en längre period är dock svårare.

24 Feb 2018