Flytta utomlands innebär mycket administration

Ska du flytta utomlands? Med "utomlands" menar vi utom EU då det är mycket lätt att flytta inom EU, åtminstone för dem som inte stannar så länge. Åtminstone kan man flytta till ett annat land inom EU för tre månader, utan att varken ha jobb eller studier. Under de månaderna får man bo på det nya stället och känna sig för, hur det skulle kunna vara att bo i det nya landet.

Ska man stanna längre tid bör man ha arbete, studier eller någon annan stark anknytning till landet. Många flyttar eftersom den arbetsgivare man har vill etablera sig i det landet, eller kanske redan har en del av sitt företag på plats och då behöver en förstärkning av någon som kan flytta dig och leda arbetet.

Har man en bra arbetsgivare, brukar de sköta om allt det administrativa åt sina arbetare. Här tänker vi på alla administrativa uppgifter som att flytta folkbokföringsadress åt den som ska flytta, ordna med bostad och hjälpa till vid flytten av det egna bohaget. Det man själv måste ordna är kanske att ordna med skola och dagis om man har barn. Partnern som flyttar med, kanske tar ett eller flera års ledighet från sitt arbete, eller rentav säger upp sig och börjar på nya kula i det nya landet dit man flyttar.

Att komma ihåg vid flytt

Det är lätt hänt att tankarna på en kommande flytt ger några motstridiga känslor och det känns som ett så stort projekt att man inte får rätsida på tankarna. Därför listar vi några av de praktiska saker som man bör komma ihåg att göra innan man flyttar. Det kan vara bra att ha en lista som man kan bocka av vart efter man har klarat av uppgifterna.

1. Säga upp el, bredband och TV-avgifter

Detta är viktiga saker att komma ihåg. Annars tickar fakturorna på, då bolagen inte vet om att du inte längre utnyttjar deras tjänster.

2. Ordna med folkbokföring

Detta har med skatterna att göra, eftersom du får blanketter hemskickade till dig ifall Skatteverket inte känner till att du inte bor på den senast kända adressen. Även om du har 0 kronor i inkomst från Sverige vill Skatteverket ha en inkomstdeklaration av dig. Vill du slippa det besväret är det bäst att meddela Skatteverket att du inte bor kvar i hemlandet.

3. Uppsägning av dagisplats eller fritidsavgifter

Detta är på samma sätt som andra fakturor; de tickar på om inte företagen vet om att du inte utbyttjar deras tjänster längre. Säg däremot inte upp a-kassa, fackavgift eller hemförsäkring om det är så att du funderar på att flytta tillbaka i framtiden till Sverige. A-kassan är bra att komma tillbaka hem till, ifall du under en period hemma söker jobb, liksom fackavgiften, om du vill ah fackets hjälp i nytt jobb. Hemförsäkringen är bra att ha om du hyr ut din bostad under tiden som du är borta.

4. Magasinera möbler och sådant man inte tar med sig

Det kan vara bra att tänka igenom om du vill ha med dig dina möbler och om det är vissa saker som du vill ha kvar i Sverige.

5. Hyra ut bostaden

Bäst är att hyra ut sin bostad om du tänker dig att du så småningom kommer att återvända till Sverige. Hyr du ut bostaden kan du kanske lämna kvar vissa möbler i förråd eller källare och slipper magasinera dem. I vissa fall kan det till och med vara lättare att hyra ut en bostad möblerad.

6. Ordna flyttstädningen

Här kan det vara en bra idé att anltia en firma som kommer och flyttstädar åt dig, så att du slipper ytterligare en börda när du ska flytta. Bor du i Örebro har du ett 50-tal städfirmor att välja på. Anlita en flyttstädning i Örebro och då en städfirma som städar med kvalitet, till exempel enligt Mäklarsamfundets standard på städningen och med nöjd-kund-garanti.

7. Meddela alla den nya adressen

Vill du behålla kontakten med nära och kära, bör du meddela dem den nya adressen, om du vill att de kommer och hälsar på.

7 Jun 2018