Flytta till London med barn

Är det en god idé att flytta till London med barn, vad bör man tänka på, vad måste man ta tag i och finns det några saker i övrigt som kan vara värda att veta? Vi tänkte försöka reda ut en del frågetecken och genom detta hoppas vi att idel utropstecken finns kvar i ditt huvud. Följ med!

London har alltid haft en stor attraktionskraft på oss svenskar. Dels så ligger Englan nära, dels så är vi uppväxta med språket och dels så har vi blivit matade med populärkulturell kost från de brittiska öarna över en lång tid - allt från film, musik och litteratur har träffat ömma punkter hos svensken.

En flytt till England i allmänhet och London i synnerhet har stått överst på mångas önskelista och för många har drömmen också blivit verklighet. Det är inte ett omöjligt steg att ta, men man bör dock vara medveten om att vissa saker skiljer sig ganska mycket från vad vi är vana. Särskilt om man flyttar till London med barn.

Barn springer in i hus föräldrar står med flyttkartonger

Svårt att hitta boende i London

Det finns några saker som man måste ta tag i vid en flytt till London. Det första gäller boende. Att bo i London är dyrt och det är nästan omöjligt att hitta en bostad i de centrala, mer attraktiva delarna. Det innebär att man får söka i de yttre förorterna, men även där så kostar en bostad sin beskärda del av kakan att hyra. Räkna med att betala åtminstone tvåtusen kronor mer varje månad jämfört med en lägenhet i Stockholm.

Räkna även - tyvärr - med att standarden på den nya bostaden är sämre än vad du vant dig från Sverige. Det kan handla om ganska angripna bostäder där en del överraskande element kan komma att dyka upp. Vad sägs exempelvis om en heltäckningsmatta i badrummet? Till detta ska vi även nämna att el, wifi och uppvärmning sällan ingår.

Boende i London och jakten på en bostad handlar om att ta för sig. Ju mer aktiv du är - desto större chans har du att hitta rätt. Ring, maila och sök upp hyresvärdar och visa dina framfötter. Viktigt är att du aldrig lämnar deposition innan du fått tillträde. Tyvärr så attraherar denna djungel som utgör Londons bostadsmarknad en hel del skumt folk som är ute efter snabba pengar.

Barnens skola och förskola

För barn under 6 år finns så kallade nurseries. Det motsvarar i princip vår förskola och den kostar pengar samt kommer ofta i privat regi. En rimlig summa ligger på 50 pund om dagen och det är ganska mycket pengar. Ett annat vanligt alternativ är därför att sätta barnen hos en dagmamma - Childminder. Även det kostar pengar - runt 5 pund i timmen - men det är ett bra alternativ.

Det tredje alternativet handlar om att anlita en nannie, detta kostar emellertid mest eftersom det handlar om en professionell och utbildad person som också har vett nog at ta betalt för sin specialkunskap. Du kan även söka efter exempelvis au-pairer, men då måste den personen även ha mat- och husrum.

Äldre barn går i skolan och vilken du väljer är upp till dig. Kom ihåg att ansökan ska skickas in vintern innan barnet ska börja. Tre primära alternativ finns och två av dessa - religiösa och statliga skolor. Väljer du en sådan så bör den ligga i närheten av er bostad för bästa möjliga resultat. Det tredje alternativet är en privat skola. Den kostar pengar och hur mycket beror på vilken typ av skola ni väljer.

Ett bra tips är att söka sådana via så kallade agencies - det ger er fler valmöjligheter. Tänk även på att skollunchen kostar pengar och att många väljer att skicka med barnen en matsäck snarare än att betala för maten (något som kostar ungefär 2 pund per måltid och som betalas terminsvis). En annan sak som skiljer svensk skola mot en engelsk sådan gäller klädseln. I England har man skoluniform - en för vintern och en för sommaren.

Givetvis finns även Svenska Skolan i London och det är ett bra alternativ som har ett väldigt fint rykte.

Hur påverkar en eventuell Brexit?

Det går inte att nämna England och London idag utan att nämna den gigantiska elefant som står mitt i rummet och som går under namnet Brexit. Vad händer med alla svenskar som bor i London om Brexit genomförs?

Svaret är att ingen riktigt vet. Men en sak är åtminstone säker. Från regeringens sida så har man lovat att göra allt som står i sin makt då det kommer till att lindra en eventuell smäll för englandssvenskar vid en så kallad hård brexit.

Det innebär att man går in och täcker kostnader som rör pension, sjukvårdsbidrag, anställningsbidrag och bosättningsbidrag. Det är naturligtvis en trygghet i denna ovissa tid där inte ens landets parlament verkar ha en aning om vad en Brexit - hård eller mjuk sådan - egentligen skulle innebära.

Kontakta en erfaren flyttfirma om du behöver fler tips och råd inför flytten, oavsett om det bär av till London eller någon annanstans.

11 Sep 2019