Får dödsbo rätt till RUT-avdrag?

Ett dödsbo är inte berättigad att få ett RUT-avdrag efter dödsfallet. Däremot kan ett dödsbo få skattereduktion för utfört arbete enligt gällande bestämmelser före dödsfallet.

Ett dödsbo kan bara få skattereduktion för utfört RUT -arbete före dödsfallet enligt 67 kap. 11 § tredje stycket i Inkomstskattelagen eller IL. Med andra ord är alla hushållsarbeten som utförts efter dödsfallet inte berättigade till någon skattereduktion. Till exempelvis kan inte efterlevande barn eller släktingar få RUT – avdrag för arbeten som utförs i föräldrarnas bostad efter dödsfallet. Alla bestämmelser om RUT – avdraget finns i Inkomstskattelagen. Vid ett dödsfall städas oftast bostadsrätten ur och förbereds för försäljning. Observera att städningen inte kan blir ett föremål för skattereduktion. Om du behöver hjälp eller assistans med ett dödsbo är det lättast att söka hjälp från en advokatbyrå. Själva begravningen sköts vanligtvis av en begravningsbyrå. Sök rätt hjälp för att kunna hantera allt som ett dödsbo kan kräva.

Vilka typer av tjänster och arbeten ingår i RUT?

Vilka typer av tjänster räknas in i RUT-avdraget? Listan är lång och du kan se den på Skatteverkets hemsida. Tjänster som du kan få utnyttja RUT-avdraget för är bland annat barnpassning, hemstädning, gräsklippning, ombyggnader, olika typer av reparationer på huset eller lägenheten och så vidare. Endast företag med F-skattsedel kan erbjuda RUT -avdrag. Hur mycket RUT – avdrag kan du då få per år?

Rutavdragets storlek

RUT- avdraget är en skattereduktion som är tillgänglig för alla svenska medborgare. Avdraget gäller hushållsnära tjänster och får uppgå till max 50 000 kronor per person i hushållet varje år. Avdraget gäller bara arbetskostnaden och inte materialet. Vad betyder det? Vid en köksreparation kan materialet ligga på 20 000 kronor och arbetet på 15 000 kronor. Du kan då få avdrag endast på de 15 000 kronorna som var arbetskostnaden. Du är berättigad till ett avdrag på max 30 % av kostnaden. Om det är flera personer som delar på en bostad är båda berättigade till 50 000 kronor per person och år. För ett par betyder detta 100 000 kronor per år. Skatteverket erbjuder bra information online om vilka tjänster som kan vara föremål för avdraget. Under fliken ”mina avdrag” på Skatteverkets hemsida kan du även se hur mycket i avdrag som använts hittills under året. Avdraget finns angivet på fakturan gällande tjänsten du använt dig av. Om du nått maxbeloppet för året måste du meddela leverantören detta så att du inte får en skattesmäll. Vi tipsar denna sajt: https://www.starcycle.se/

23 May 2020