Expandera din verksamhet över nationsgränserna

Om du är egenföretagare och funderar på att utöka din verksamhet till utanför Sverige är du inte ensam. Sverige har en lång tradition som handelsland och exporterar idag för ett betydligt högre värde än vad vi importerar.

Kanske är du verksam inom IT, pappersindustrin eller något annat. Oavsett vilken bransch du jobbar inom finns det ett par saker som kan vara bra att ta hänsyn till under planeringen för expansionen.

Översättningsbyrå

Ska du sälja produkter utomlands behöver du sannolikt en översättningsbyrå. Det krävs att manual och viktig information finns på det språk som talas i landet där produkten ska säljas. Det här gäller oavsett vilken typ av produkt det är du planerar att marknadsföra. Beroende på vad det handlar om, kan det dock vara mer eller mindre dyrt att få någon som översätter den.

Är det till exempel frågan om juridiska texter behöver du sannolikt hitta en översättningsbyrå som kan sätta en översättare som kan facktexter på jobbet. Är det till exempel frågan om medicinska eller invecklade tekniska produkter behövs någon som känner till termerna på området. Ofta är detta något som inte vilken översättare som helst klarar av, så det gäller att den översättningsbyrå du anlitar har någon med bred kunskap inom området.

Läs mer här: www.översättningsbyråstockholm.se.

Titta på landets lagar

Att sälja sina produkter utomlands kan innebära väsentliga skillnader från att sälja dem i Sverige. Det är viktigt att titta på landets lagar där produkten ska marknadsföras och sannolikt behöver du anlita juridisk hjälp för att allting ska gå rätt till.

Ska du inte sälja fysiska produkter, utan bara jobbar med datorn till exempel, kan du tjäna mycket på att etablera dig utomlands. Internationellt sett har Sverige höga skatter och så även på företag. Du som har enskild firma kan till exempel bosätta dig i ett land med lägre skatter och billigare varor. Det är dock inte alltid bara och bara, utan det är en lång process som kräver noggrann planering.

Nätverka i landet

Vissa har väldigt lätt för det, medan andra tycker att det är lite svårt eller jobbigt att nätverka. Genom att skapa kontakter i landet man planerar att expandera till lär det processen dock underlättas en hel del. Det bästa vore kanske att få kontakt med någon som varit i liknande sits som dig och kan svara på de frågor du har. Om den här personen dessutom är i samma bransch är det en kontakt värd guld.

Titta igenom din bekantskapskrets och eventuellt ett antal forum på internet. Dessutom kan det löna sig att gå på branschträffar och öppna konferenser inom din bransch i landet du ska bli verksam i. På så vis kan du snabbt träffa personer att utbyta idéer och kunskaper med.

10 Jun 2017