Det våras för flyttfirman

Har du någon gång tänkt på varför fåglarna flyttar och hur det kommer sig att de gör det varje år? Det kan väl knappast ligga en likhet i människors och fåglars beteende när det gäller flytt?

När våren kommer och hösten nalkas ser vi flyttfåglar på väg hem eller iväg till andra länder och världsdelar. För oss människor spelar det ingen roll vilken årstid det är. Vi flyttar av helt andra orsaker.

Det kan för all del finnas många människor som vill flytta hem igen. Några har kanske bott i en annan stad för att studera eller flyttat ihop med en annan människa för att de fått ett jobb på annan ort än hemma. En del flyttar för att de växt ur sin hemstad och längtar bort. Andra för att de inte har något val. Några har flyttat över halva jordklotet för att bo med någon de älskar. Och i de sorgligaste fallen har människor behövt fly från sitt land och bosätta sig någon annanstans fastän de inte vill.

Städa upp efter sig

De finns många djur som håller rent efter sig och är noga med det. Tur är väl det. I naturen kan man inte ringa en städfirma vare sig när man häckar på en plats eller när man har fått rollen som flyttfågel. Men studerar man djurens beteende riktigt noga kan man se att en del agerar sophämtare. De städar upp genom att livnära sig på andra som dött till exempel. Däremot är det tveksamt om de kommer för att göra rent hus när den ena arten ska flytta söderut för vintern.

Det finns en del människor som aldrig haft en tanke på att städa upp efter sig. De släpper saker där de går utan att tänka på att de skräpar ner i vare sig natur eller inomhus. När det är dags för dem att flytta ringer de helt sonika efter ett städbolag och låter andra göra jobbet.

Städa upp efter dig

Visst vore det skönt om någon annan städar efter dig när du ska flytta. Det blir allt vanligare med städfirmor. Troligtvis har det populära RUT-avdraget ett finger med i spelet. Det gör det så mycket billigare för en privatperson att anlita en städfirma vid flytt. Flyttstädning i Huddinge är en av tusentals man kan hitta på nätet om man googlar. Det vanligaste är att man hittar renodlade städfirmor men det händer att de ingår som en del i ett annat bolag.

25 Sep 2020