Blogg

Kan en flytt utomlands utesluta umgängesrätt?

4 jan 2019

Livet är en resa och det är något som förändras hela tiden. Ingen person är densamma hela livet och det är något som man måste ha i åtanke även då det kommer till ett äktenskap. Den man gifte sig med för tio år sedan kan vara en helt annan människa idag och likväl så kan man själv även ha förändrats så pass mycket att man inte längre passar tillsammans med den man en gång har älskat. Det leder till att man skiljer sig. En skilsmässa är inget misslyckande och en sådan behöver inte innebära att två stycken uppenbara förlorare finns.

Nej, sköts den snyggt så kan man i slutändan ha två vinnare och två personer som även fortsatt kan respektera varandra och umgås vid vissa tillfällen. Det senare är något som man kanske inte behöver eftersträva om det endast gäller en skilsmässa mellan man och kvinna; gäller det däremot en skilsmässa där även barn finns inblandade - ja, då måste målet vara att vår umgängesrätt ska respekteras och att barnens bästa ska sättas i första rummet. Från statens sida så ser man att barnens bästa är lika med att man har kontakt och umgänge med både mamma och pappa; detta även om exempelvis mamman har ensam vårdnad.

Pappan kommer då att uteslutas från alla viktiga beslut rörande barnens framtid - men han har fortfarande umgängesrätt och han har även fortsatt fullständig rätt att träffa sina barn och vara en del av deras liv. Vår umgängesrätt är, ur det avseendet, heligt. Naturligtvis kan vissa saker inskränka på vår umgängesrätt. Kriminalitet, våld, övergrepp, grava psykiska besvär eller missbruk är samtliga anledningar till varför en förälders umgängesrätt ska begränsas - eller upphöra. Det är självklart - inget barn ska behöva vistas i en sådan miljö.

Barnet har rätt till båda sina föräldrar

Men, i andra fall så kan livet komma i vägen också. Hur löser man umgänget om exempelvis pappan flyttar utomlands och där man således måste ordna med flyg och annan logistik för att barnens ska träffa honom? Här får man hitta vägar som innebär ett minskat umgänge och där pappan också är den som får betala för barnens resor.

Väljer man att flytta till ett annat land - om än så bara för en kortare period - så får man också vara beredd på ett minskat umgänge med sina barn. Det är en självklarhet. Om pappan i fråga vill ta barnen med sig då och där mamman motsätter sig detta? Det är en knivig fråga. Klart är att det kommer att innebära en vårdnadstvist och rent spontant så skulle vi säga att mamman i det här fallet har bäst möjligheter att vinna en sådan.

Man brukar sällan vilja rycka upp barn från rötterna och en flytt till ett annat land skulle definitivt räknas som detta. Finns en risk för kidnappning så kan till och med pappans umgängesrätt dras in.

Mer information om umgängesrätthttps://www.umgängesrätt.com.

Först Göteborg – sedan världen

24 okt 2018

Visst trivs man i Göteborg. Här finns allt man kan önska sig; närheten till havet, det pulserande storstadslivet, musiken och framför allt de varma människorna med sin karaktäristiska humor. Till Göteborg söker sig människor från hela landet som vill söka lyckan i storstaden, men som tycker att huvudstaden känns stressig och kall. I Göteborg får alla vara sig själva och man kan ta sig fram i sin egen takt.

För många människor blir Göteborg en språngbräda mellan den lilla hemorten och den stora världen som väntar bortom horisonten. Göteborg är ju Sveriges framsida och härifrån är det nära till England och till kontinenten. Det är många som flyttar utomlands efter några år i Göteborg, på grund av karriären eller för att man förälskat sig i någon får ett annat land som man kanske studerat eller arbetat med.

Inga konstigheter med att flytta utomlands

Att flytta utomlands kan ibland kännas lite mer komplicerat än det är. Inom EU har vi ju fri rörlighet och att fixa bostad och jobb är egentligen inte svårare än i Sverige, i många fall till och med enklare. Hur det blir med Storbritannien efter Brexit vet vi ju inte ännu, men antagligen kommer inte så mycket att förändras till slut. England är ju annars ett mycket populärt mål för emigranter, bara i London bor över 100 000 svenskar. Även Berlin och New York är städer där många svenskar bor. USA är ju lite mer komplicerat att flytta till, men som svensk brukar det ändå gå relativt smidigt.

En lyckad flytt utomlands

Vill man ta med sig hela sitt bohag när man flyttar utomlands är detta möjligt. Oftast blir det lättast att boka en fraktcontainer som man fyller med möbler och kartonger. Många flyttfirmor erbjuder utlandsflytt med fraktcontainer. Det tar vanligtvis några veckor att gå sina saker eftersom containrarna fraktas till sjöss, så till USA tar det så klart lång tid.

Men de flesta som lämnar Sverige för utlandet gör det utan så mycket saker i bagaget. Oftast tänker man att man kan köpa saker på plats och är osäker på hur länge man ska stanna. Att ta med en hel container med grejer gör man nog bara om man tänker sig att utlandsflytten blir permanent.

Flyttstädning får man beställa

Det går så klart inte att komma tillbaka till Göteborg och flyttstäda efter en utlandsflytt. Flyttar man utomlands får man i stället anlita en städfirma som flyttstädar bostaden åt en när man flyttat ut och är på väg till flygplatsen, tågstationen eller hamnen. Det finns många flyttfirmor i Göteborg som erbjuder flyttstädning och samtidigt kan ta hand om att överlämna nycklarna till nästa ägare. Att ta hjälp med flyttstädningen gör utlandsflytten smidigare och gör att när man lämnar Göteborg behöver man inte känna någon oro för hur det ska ordna sig med den gamla bostaden.

Det stora äventyret

Att flytta utomlands är ett stort äventyr, och när Göteborgs silhuett sakta försvinner vid horisonten bakom en är det lätt att det pirrar i magen. Men att resa är att utvecklas, och en utmaning i form av en utlandsflytt gör en till en bättre människa. Göteborg ligger ju kvar, och det går alltid att komma tillbaka, laddad med nya erfarenheter. Bon voyage!

Får man resa utomlands när man är misstänkt för brott?

5 okt 2018

Att bli misstänkt för ett brott innebär att polis och åklagare har skäl att tro att du har begått en kriminell handling. Om de tror att de har chans att få dig dömd för brottet kommer du också att bli kallad till rättegång. I vissa fall blir du dessutom anhållen eller häktad, det vill säga frihetsberövad, men inte alltid. Det sker bara om rätten bedömer att det finns en risk att du kommer att begå nya brott eller att du kommer att försöka fly.

Du får vanligen åka utomlands

Blir du inte anhållen eller häktad finns i regel inga hinder för dig att resa utomlands, till exempel på en planerad semester. Du kommer att bli kallad till rättegången. Om du när du planerade resan inte visste när rättegången skulle äga rum, och du kommer att befinna dig utomlands på rättegångsdatumet, har rätten två val. Antingen kan de hålla rättegången i din frånvaro. Det kan de göra om brottet betecknas som ringa och inte väntas ge ett höge straff än böter eller högst tre månaders fängelse.

Det andra alternativet är att skjuta upp rättegången och skicka en ny kallelse. Om du då inte dyker upp på rättegången kan du bli straffad med ett högre vite och eventuellt bli anhållen och tagen i förvar.

Reseförbud och anmälningsskyldighet

Om rätten inte anhåller dig när du är misstänkt för brott, kan du som sagt vanligtvis resa utomlands om du vill. Dock har domstolen rätt att utfärda ett reseförbud eller anmälningsskyldighet. Det sker när det inte finns ordentliga skäl för en häktning, men där rätten ändå har bedömt att det finns risk för att du kan försöka dra dig undan rättegången, förhindra den, eller fortsätta begå brott. Har du ålagts ett reseförbud har du inte rätt att lämna orten där du bor. Har du dessutom anmälningsskyldighet ska du anmäla dig hos Polismyndigheten med jämna mellanrum. Detta för att de ska kunna se att du inte försöker undandra dig rättegången.

Åklagaren kan ge vägledning

Om du är misstänkt för ett brott men vill resa utomlands, för att till exempel besöka en släkting eller förbereda för en flytt från Sverige (något som förstås blir svårt om du blir dömd till fängelse), kan åklagaren ofta ge besked om ungefär när en rättegång kan tänkas hållas. Det kan göra det lättare att planera din resa så att rätten slipper skjuta upp rättegången och du slipper ett högre vite. Om inga synnerliga skäl föreligger har åklagaren eller domstolen inte rätt att belägga dig med reseförbud. Grundpremissen är att de skäl som finns för reseförbudet måste överväga det intrång och de men som ett reseförbud åsamkar dig.

Om du reser utomlands trots reseförbud

Den som reser utomlands trots ett reseförbud blir anhållen i sin frånvaro och efterlyst av polisen. Man kommer då att gripas när man försöker lämna landet och sättas i förvar i väntan på rättegång. När man är misstänkt för ett brott är det bästa helt enkelt att leva ett så lugnt liv som möjligt och förbereda sig för rättegången, gärna i samråd med sin advokat. Även om brottet är lindrigt är en rättegång en allvarlig sak som man inte ska ta lättvindigt.

Stopp i produktionen vid en företagsflytt

2 okt 2018

kontor, företagFör företag som ska flytta från ett kontor till ett annat så finns det många saker att tänka på. Framför allt så behöver man se till så att alla intressenter, medarbetare, kunder, aktieägare med flera blir informerade om flytten i god tid. Ytterligare en viktig faktor är att flytten genomförs utan att behöva avbryta produktionen mer än nödvändigt. Här kommer några tips som kan minska riskerna för stop i produktionen.

Planera i god tid

Att göra en flytt tar alltid längre tid, kostar med pengar och skapar större frustrationer hos medarbetarna än vad man har tänkt från början. För den som ska flytta långväga så gäller det att vara ute i god tid för att boka transporter, förbereda medarbetarna och alla andra som påverkas av flytten.

Förbered medarbetarna

När man väl har gjort en företagsflytt så är det lätt att blåsa faran över. Men ett vanligt misstag är att man kommer in till sina nya lokaler på måndag morgon och ingen av medarbetarna vet vad de ska göra. De kanske inte vet vart deras egen kontorsplats är eller så vet de inte vart konferensrummet finns eller så är det problem med tekniken för videokonferenser. Lägg extra mycket energi på att medarbetarna ska vara förberedda på hur de ska bedriva sitt jobb i det nya kontoret.

Flytta på rätt dag

En vanlig tanke är att flytta kontoret över en helg så att ingen anställd behöver missa produktionstid. Men om ni har kontoret i Stockholm eller någon annan av de större städerna i Sverige så finns det risker förknippade med att flytta på helger. Under en vanlig helg pågår ibland så mycket som 100-150 evenemang i Stockholm. Att försöka göra en företagsflytt en sån dag är dömt att misslyckas. Ta reda på att just den helgen som ni ska flytta är en av de lugnaste på året så ökar chanserna att flytten går smärtfritt.

Anlita flytthjälp

En flytt tar alltid tid och kommer alltid att kosta pengar. Det är något att ta fasta på. Om man dessutom anlitar sin egen personal för att bära skrivbord och pärmar så kostar det ännu mer. Har ni 200 anställda på företaget och 150 av dem flyttar under en hel helgdag så kostar flytten säkerligen mer än en halv miljon kronor i bara lönekostnader. En flyttfirma som jobbar mycket med just företagsflytt kan också hjälpa er att fundera kring vad som ska tas med i flytten och vad som inte bör följa med. En del möbler kanske är dyrare att frakta över hela Stockholm än att sälja av för att sen köpa nytt. Ert nya kontor kanske har den miljön att en del av era möbler blir överflödiga. Underskatta inte värdet av att ta hjälp av något som har flyttat företag hundratals gånger. I bästa fall så tjänar ni igen den investeringen redan innan flytten är genomförd.

Är du intresserad av att flytta ditt företag utomlands? Då kan vi rekommendera www. företagsflyttstockholm.com/

 

Spännande med flytt men också mycket jobb

30 sep 2018

Ska du flytta utomlands? När man flyttar utomlands är det många fler saker som man måste bestämma sig för hur man vill göra, än när man flyttar inom Sverige. Många planerar för sin flytt, som att man aldrig kommer att komma tillbaka till Sverige. Det kanske man inte gör. Dock är det ändå bra om man tar med som en möjlighet att man kanske vill flytta tillbaka någon gång i framtiden. Då är det bra om man gör något av följande.

Behåller folkbokföringsadressen

Man kan, om man vill, behålla sin folkbokföringsadress. Bor man inte kvar på sin gamla adress, man kanske har såt sin bostad, kan man fråga nära och kära om man kan få skriva sig på deras adress. Fördelen med det är att du inte riktigt släpper taget om Sverige. Du fortsätter att betala skatt i Sverige, men kan begära jämkning, så att du ser om det är så att du inte tjänar så mycket, så att du skulle behöva betala skatt i Sverige. Du behåller alla sociala förmåner om du fortsätter vara skrive i Sverige. Säg att du eller din partner blir gravid, och känner att ni hellre vill föda barnet i Sverige. Då är det inga svårigheter att göra så, eller att du blir sjuk. Att då återvända till Sverige för medicinsk hjälp är då lättare.

Stannar kvar i a-kassan

På samma sätt, som men folkbokföringen, kan man välja att stanna kvar i a-kassan. Har du kvar din a-kassa och återvänder hem, kan du ta ut a-kasseersättning medan du funderar på hur du vill göra; stanna kvar eller flytta hem igen. På många sätt är det bra att behålla a-kassan, så länge som du är osäker på om du vill stanna kvar i ditt nya hemland.

Hyr ut sin bostad

Ett annat sätt att inte helt släppa taget om Sverige är att hyra ut sin bostad. Gör du så, säkerställer du att du alltid har en plats att komma tillbaka till om det skulle vara så att du vill det. Behåller du din bostad, men hyr ut den medan du är på annan plats, kan det kännas tryggt att veta att du har en plats som du alltid kan återvända till.

Oberoende hur du gör med bostad, a-kassa eller folkbokföringsadress, behöver du städa ur din bostad, om du ska sälja den eller vljer att hyra ut den. Här kan du läsa om ett städföretag som hjäper till med flyttstädning i Norrtälje.

Tappar jag min rätt till tandvård utomlands?

10 sep 2018

Det stora äventyret som finns i att lämna Sverige är något som många söker. Det spelar ingen roll om man väljer att flytta till England, Italien, Spanien eller Portugal - bara man slipper Sverige så är man också nöjd. Så kan några resonera, men de flesta som flyttar utomlands gör det inte av avsky för Sverige - man gör det av kärlek till det nya landet som kanske erbjuder ett annat klimat, ett annat lugn eller andra saker som är viktiga i den egna vardagen - jobb, golf, vänner och så vidare.

Kärleken till Sverige finns kvar; men innebär en flytt att man också säger upp sig från den svenska tryggheten? Vad händer om man blir sjuk, vad händer om man drabbas av en tandskada och inte kan gå till sin vanliga, trygga tandläkare på Södermalm och hur kan man agera om man är i behov av någon annan typ av hjälp som man alltid kan få i Sverige?

Helt lätt är det inte att reda ut. Vi kommer här att fokusera på tandläkare och vi kan säga att du bor i Spanien och att du är en pigg och glad pensionär.

En pensionär som dock behöver - som alla andra - komma i kontakt med en tandläkare och i normala fall så brukar du besöka en sådan på Södermalm i Stockholm ungefär två gånger per år.

Hur ska du göra nu - du vet att tandvården i Spanien är lite dyrare och du vill definitivt inte åka hem till Sverige och Södermalm enbart för en enkel undersökning av din tandläkare. Enkelt: du besöker en tandläkare i Spanien och betalar den taxa som du skulle betalat i Sverige - med högkostnadsskydd och tandvårdsbidrag inkluderat. Det som gäller är att du har ditt EU-kort och giltiga intyg från Försäkringskassan.

Kan jag besöka min tandläkare på Södermalm igen?

Vi kan ponera att du är hemma i Sverige igen och väl där vill passa på att få dina tänder undersökta. Är det då möjligt att göra så - med den svenska taxan och med exempelvis högkostnadsskyddet? Ja, vissa tandläkare har dock missuppfattat detta och tolkat reglerna som att du som utlandssvensk bara har rätt till akuttandvård.

Det stämmer inte. Nya regler har kommit och i dessa står det klart och tydligt att en svensk pensionär som är bosatt i ett annat land - som Spanien - inom EU har rätt till tandvård i Sverige. Detta förutsätter dock att man enbart uppringar pension från Sverige, att man har ett EU-kort samt att man kan visa upp diverse vårdintyg utfärdade av försäkringskassan. Du och din tandläkare på Södermalm kan således ha en fortsatt relation även om du numera kallar Spanien för ditt hem och då och då besöker Sverige.

Utlandsflytt kan innebära en vårdnadstvist

20 aug 2018

Vid en skilsmässa så kommer de båda föräldrarna även fortsatt att dela på vårdnaden om sina barn. Detsamma gäller om man levt i ett samboförhållande där man ansökt om gemensam vårdnad (och inte enbart mamman står som vårdnadshavare). Från statens sida så ses gemensam vårdnad som bäst för barnen och det är alltid barnens bästa som sätts i det främsta rummet - oavsett hur föräldrarna känner för varandra.

Det är, av naturliga skäl, inte alls ovanligt att konflikt kan uppstår efter en skilsmässa och att man känner aversion mot sin forne partner; det är dock något som inte ska påverka barnen. Här får man lägga känslorna åt sidan och se till barnets bästa - något som de flesta också kan göra.

Däremot kan andra saker komma emellan och göra en vårdnadstvist oundviklig. De starkaste skälen till att inleda en vårdnadstvist handlar om att barnet riskerar att fara illa. Är pappan våldsam - både fysiskt och psykiskt - så ska inte barnen växa upp i den miljön. Detsamma gäller frågor som rör kriminalitet, missbruk, grav psykisk sjukdom, pedofili, incest etc - miljöer som ett barn absolut inte ska vistas i och således också synnerligen starka skäl till att mamman ska inleda en vårdnadstvist och söka ensam vårdnad.

Det finns även - på pappret - lite svagare skäl. Här kan vi sammanfatta dessa genom att kalla dem för samarbetsproblem; något som kan innebära att pappan inte dyker upp för hämtning, inte lämnar i tid, är allmänt försvårande, fattar egna, viktiga beslut bakom ryggen på mamman och så vidare.

Allt detta kan leda till en vårdnadstvist och man kan säga att de är svaga argument så här på papperet - men testa att sätta dig in i en liknande situation där du som mamma ska försöka uppfostra dina barn och ständigt blir motarbetad av pappan. Det brukar skapa en större förståelse till varför en vårdnadstvist som en följd av samarbetsproblem inleds.

Vi ska även nämna en annan anledning inom samarbetsproblem som kan motivera en vårdnadstvist och leda till ensam vårdnad: en utlandsflytt.

Får mamman ensam vårdnad om hon ska flytta utomlands?

Vi lever i en global värld idag. Gällande vårdnad om barn så kan detta leda till problem. Vi kan ge två olika exempel på detta och där en vårdnadstvist kan komma att äga rum.

 • Scenario nummer ett - mamman vill flytta utomlands: Mamman har fått ett erbjudande om arbete i ett annat land och vill därför ta barnen med sig. Pappan å sin sida vill bo kvar i Sverige - där han har jobb, socialt kontaktnät, hus och så vidare - och vill att barnen ska växa upp i den trygghet som Sverige erbjuder. Han lämnar därför in en ansökan om ensam vårdnad och inleder en vårdnadstvist. I det här fallet så har pappan förmodligen goda chanser att få ensam vårdnad om mamman inte kan tänka sig att lösa situation på ett genomtänkt sätt - betalda resor till barnen, en genomtänkt strategi för boende i längre perioder för barnens och så vidare. Man kan nämligen inte rycka upp barnen från deras rötter hur som helst - det kan räknas som umgängessabotage. Dock: det är en knivig fråga där varje liknande fall måste behandlas unikt och utredas ordentligt.
 • Scenario nummer två - pappan vill flytta tillbaka till hemlandet: Samma sak gäller här: det är en unik fråga som måste behandlas. Det spelar ingen roll om det är pappan eller mamman heller, det ska tilläggas. Men, om det finns en risk för kidnappning så är det ett väldigt starkt skäl till varför mamman ska få ensam vårdnad och vid sådana fall så brukar också processen vid en vårdnadstvist förkortas. På samma sätt som om fadern exempelvis varit grovt kriminell eller våldsam i hemmet. Finns en risk för kidnappning så krävs en snabb aktion.

På sidan https://www.vårdnadstvist.nu hittar du mer information om detta ämne.

När du inte kan ta med allt

19 jul 2018

Ska du snart flytta utomlands? Det är många för- och nackdelar som antagligen har vägts mot varandra innan man fattar beslutet att flytta från Sverige. Åtminstone för den som inte gör något förrän saker och ting har tänkts igenom. Andra kanske är mer impulsiva och bestämmer sig på stående fot. För vissa är det ett led i en yrkeskarriär att flytta utomlands, för andra är det kärleken som drar, oavsett orsaken till flytten innebär en sådan oändligt många möjligheter men även utmaningar och en hel del praktiska problem som måste lösas innan flytten kan genomföras.

Vad tar du med dig och vad lämnar du hemma?

Några av de praktiska problem som behöver lösas är de saker och möbler som du ska ta med, eller lämna hemma. Ska du sälja bostaden, ja då är det mycket att göra innan den är såld. Många väljer att hyra ut bostaden medan man bor utomlands. Vill man sedan flytta hem igen, då har man alltid ett hem att flytta tillbaka till. Andra vill köpa en ny bostad dit de flyttar och vill därför frigöra kapital för bostadsköpet på det nya stället. Oberoende hur du gör med den bostad du har nu, måste du förr eller senare bestämma dig för vad som ska tas med och vad du antingen ska sälja, eller förvara tills du bestämmer dig för vad du ska göra med de sakerna senare. Ska du förvara sakerna, kanske du kan ordna dem hos någon? Har man en vind, källare eller förvaringsställe är det bara att flytta sakerna dit, men hur flyttar du dem?

Anlita flyttfirma för flytten av det du inte tar med

Har du stora, skrymmande saker, som pianon som är bland det svåraste att flytta, är det enklast att anlita en flyttfirma som genomför flytten åt dig. Då vet du att det blir rätt hanterat. Ett piano till exempel kan inte flyttas hur som helst, man måste veta hur man genomför den flytten för att ingen ska komma till skada och inte heller pianot ska skadas. Många flyttfirmor erbjuder sig till och med att förvara pianot åt dig tills du har bestämt vad du ska göra med det senare. Ibland kanske man inser att man måste göra sig av med det, och köpa nytt, eller så vill man ha kvar det, men veta att det förvaras på ett säkert och tryggt sätt medan man är borta. Här kan du läsa om ett flyttföretag som är specialiserat på pianoflyttar.

Flytta utomlands innebär mycket administration

7 jun 2018

Ska du flytta utomlands? Med "utomlands" menar vi utom EU då det är mycket lätt att flytta inom EU, åtminstone för dem som inte stannar så länge. Åtminstone kan man flytta till ett annat land inom EU för tre månader, utan att varken ha jobb eller studier. Under de månaderna får man bo på det nya stället och känna sig för, hur det skulle kunna vara att bo i det nya landet.

Ska man stanna längre tid bör man ha arbete, studier eller någon annan stark anknytning till landet. Många flyttar eftersom den arbetsgivare man har vill etablera sig i det landet, eller kanske redan har en del av sitt företag på plats och då behöver en förstärkning av någon som kan flytta dig och leda arbetet.

Har man en bra arbetsgivare, brukar de sköta om allt det administrativa åt sina arbetare. Här tänker vi på alla administrativa uppgifter som att flytta folkbokföringsadress åt den som ska flytta, ordna med bostad och hjälpa till vid flytten av det egna bohaget. Det man själv måste ordna är kanske att ordna med skola och dagis om man har barn. Partnern som flyttar med, kanske tar ett eller flera års ledighet från sitt arbete, eller rentav säger upp sig och börjar på nya kula i det nya landet dit man flyttar.

Att komma ihåg vid flytt

Det är lätt hänt att tankarna på en kommande flytt ger några motstridiga känslor och det känns som ett så stort projekt att man inte får rätsida på tankarna. Därför listar vi några av de praktiska saker som man bör komma ihåg att göra innan man flyttar. Det kan vara bra att ha en lista som man kan bocka av vart efter man har klarat av uppgifterna.

1. Säga upp el, bredband och TV-avgifter

Detta är viktiga saker att komma ihåg. Annars tickar fakturorna på, då bolagen inte vet om att du inte längre utnyttjar deras tjänster.

2. Ordna med folkbokföring

Detta har med skatterna att göra, eftersom du får blanketter hemskickade till dig ifall Skatteverket inte känner till att du inte bor på den senast kända adressen. Även om du har 0 kronor i inkomst från Sverige vill Skatteverket ha en inkomstdeklaration av dig. Vill du slippa det besväret är det bäst att meddela Skatteverket att du inte bor kvar i hemlandet.

3. Uppsägning av dagisplats eller fritidsavgifter

Detta är på samma sätt som andra fakturor; de tickar på om inte företagen vet om att du inte utbyttjar deras tjänster längre. Säg däremot inte upp a-kassa, fackavgift eller hemförsäkring om det är så att du funderar på att flytta tillbaka i framtiden till Sverige. A-kassan är bra att komma tillbaka hem till, ifall du under en period hemma söker jobb, liksom fackavgiften, om du vill ah fackets hjälp i nytt jobb. Hemförsäkringen är bra att ha om du hyr ut din bostad under tiden som du är borta.

4. Magasinera möbler och sådant man inte tar med sig

Det kan vara bra att tänka igenom om du vill ha med dig dina möbler och om det är vissa saker som du vill ha kvar i Sverige.

5. Hyra ut bostaden

Bäst är att hyra ut sin bostad om du tänker dig att du så småningom kommer att återvända till Sverige. Hyr du ut bostaden kan du kanske lämna kvar vissa möbler i förråd eller källare och slipper magasinera dem. I vissa fall kan det till och med vara lättare att hyra ut en bostad möblerad.

6. Ordna flyttstädningen

Här kan det vara en bra idé att anltia en firma som kommer och flyttstädar åt dig, så att du slipper ytterligare en börda när du ska flytta. Bor du i Örebro har du ett 50-tal städfirmor att välja på. Anlita en flyttstädning i Örebro och då en städfirma som städar med kvalitet, till exempel enligt Mäklarsamfundets standard på städningen och med nöjd-kund-garanti.

7. Meddela alla den nya adressen

Vill du behålla kontakten med nära och kära, bör du meddela dem den nya adressen, om du vill att de kommer och hälsar på.

Avsluta flytten med flaggan i topp

21 mar 2018

Att flytta är att påbörja ett nytt kapitel i livet. Man får en nytändning; det finns ofta positiva känslor inblandade – man kanske flyttar på grund av ett nytt jobb/utbildning eller för att äntligen få bo tillsammans med den man älskar. I grunden så är en flytt alltså ett roligt projekt – om det inte vore för att det hela är väldigt ansträngande. För, att flytta – oavsett om det handlar om att du ska flytta från en bostad till en annan i Malmö eller från Malmö till en annan stad, som Helsingborg – är jobbigt och det kräver både framförhållning och planering.

Du måste packa alla dina saker, du måste hyra bil, du måste ha bärhjälp, du måste bära och du måste sätta allt på plats för att slutligen avsluta med en omfattande flyttstädning. Det senare ska vi tala om här då det är där som många flyttar förvandlas från lyckade till rent katastrofala. En flyttstädning är obligatorisk och måste utföras – men trots det så struntar många i att städa eller fuskar så pass grovt att man blir underkända. Detta underkännande kan svida i och med att det kommer med en kostnad som ska täcka en städfirma som tvingas rycka ut akut.

Allt detta, skulle vi säga, är väldigt onödigt. Planerar man sin flytt på ett bättre sätt så hinner man med sin flyttstädning och där man slipper fuska. Man kan, helt enkelt, lämna över nyckeln till sin gamla bostad i Malmö – helt trygg med att de nya ägarna inte har någonting att anmärka på. Där finns det även ett annat alternativ som ger samma trygghet: att ta professionell hjälp med sin flyttstädning.

Anlita ett städföretag för din flyttstädning

Det som skiljer kostnaden mellan att du anlitar en städfirma jämfört med om de nya ägarna till din gamla bostad gör det är att du kan planera. Ett akut städjobb kostar betydligt mer än vad ett planerat sådant gör. Det innebär att du vid en flytt kan väga in professionell flyttstädning i Malmö i din planering och redan på ett tidigt stadie kontakta olika städföretag för att jämföra deras priser. Och: du kan även använda ditt RUT-avdrag för en flyttstädning då tjänsten numera faller in under kriterierna för denna generösa skatterabatt. Konkret så kan du anlita en städfirma i Malmö och dra av 50% av den totala arbetskostnaden på din deklaration. Taket för RUT ligger på 25.000 kronor per år och person. Ett väldigt bra sätt att slippa städa själv och ändå kunna lämna den gamla bostaden med flaggan i topp.

Fler borde definitivt överväga detta alternativ i samband med sina flyttar. Det skulle till mångt och mycket göra så att den positiva känslan som finns vid en flytt behålls under en längre tid. Man kan säga mycket om en flyttstädning, men särskilt skoj är den inte att utföra.

Funderar du på att flytta från Sverige?

24 feb 2018

Har du bestämt dig vart du vill flytta? Att flytta utomlands är ofta en lång process. Det kanske inteär lika bökigt, om du vet att du snart ska flytta tillbaka. Då kanske du bara hyr ut din nuvarande bostad, låter alla möbler stå kvar, eller magasinerar dem? Eller ska du flytta med möbler och allt? Oavsett om du vill magasinera eller tar med dem i flytten; är det så att du ska förflytta tunga soffor, fåtöljer – och kanske ett och annat piano? – då är det viktigt att be om flytthjälp.

Bor du i Stockholm? Att genomföra en pianoflytt i Stockholm kräver en professionell hjälp. Då har man särskilda bärremmar, som flyttkarlarna använder sig av. De kan tekniken som krävs för att förflytta ett tungt piano. Då kan de till och med ta ett piano sex våningar upp, utan hiss. Jo, det har hänt.

Annat att ordna inför flytten

Ska du flytta utomlands är det även andra saker som du behöver fixa. Beroende på vart du ska flytta bör du ta reda på om det krävs visum, arbetstillstånd och annat sådant. Inom hela EU får du flytta, utan att det krävs arbetstillstånd.

EU är byggt med principen om fri rörlighet av människor, varor och tjänster. Innan Sverige, Finland och Danmark gick med i EU hade man samma princip mellan de nordiska länderna. Det har länderna fortfarande. På samma sätt kan man alltså flytta mellan de nordiska länderna, till exempel till Norge, som inte är med i EU – fortfarande. Och det är många som flyttar mellan de nordiska länderna. Det är ju inte så konstigt; vi delar i det mesta samma slags samhällsbygge; demokrati på ganska lika grunder och principer, sjukvård och skola med samma principer, liksom vi delar med de flesta europeiska länder.

Svenska, norska och danska ligger nära varandra språkmässigt, vilket underlättar möjligheterna att flytta mellan länderna. Det är det finska språket som är helt annorlunda, och som kan utgöra språkbarriärer mellan Finland och de andra nordiska länderna. Som tur är är både svenskar och finnar duktiga på engelska, vilket blir kommunikationsspråket mellan de båda länderna.

Flytt till annat land utanför EU

Ska du flyttat längre bort än inom EU, ja då krävs helt andra saker. Till de flesta länder krävs visum. Många länder har visumansökningar som du kan fylla i på flygplatsen och får på så sätt inträde direkt i landet och inte behöver vänta på att du ska få ansökan beviljad. Oftast får man ett inresevisum på tre månader. Ska du stanna längre än tre månader, kräver många länder att du kan garantera att någon inom landet kan ge finansiella garantier. Alltså att någon kan försörja dig, ifall din egen försörjning skulle ta slut.

Att flytta till USA, vilket är mycket populärt bland svenskar, har blivit allt svårare. Även här vill landet ha garantier om din försörjning och vill ha med ett intyg från en amerikansk arbetsgivare. Du måste ha pass och inresetillstånd, vilket som turist är enkelt att få. Flytt för en längre period är dock svårare.

Några starka argument för professionell flyttstädning

14 feb 2018

Varje flytt innebär en nystart och där man kan påbörja ett nytt kapitel i sitt liv. Det gör att de flesta flyttar också sker med positiva vibrationer. Dessa kan dock komma att störas av en flytt dels är jobbig, dels att den kan bli väldigt stressigt och - framförallt - av det sista momentet som måste genomföras innan man lämnar nycklarna till de nya ägarna av sin forna bostad: nämligen en flyttstädning.  Har du någon gång flyttat - något som är troligt; genomsnittssvensken byter bostad ungefär tio gånger under en livstid - så vet du också vilket projekt en flyttstädning handlar om. Troligt är också att du fuskat vid någon del av din flyttstädning och därmed tagit en kalkylerad risk i att tvingas betala ersättning till de nya ägarna. 

Anlita en städfirma för din flytt

En risk som är onödig att ta då det finns ett bättre alternativ som ligger att på egen hand kontakta en städfirma och låta denna sköta den flyttstädning man har framför sig. Visst, det kostar lite pengar - men vi anser att den kostnaden ska ställas mot följande fördelar med professionell flyttstädning och att det således handlar om en ren och skär investering. Vi kan säga att du bor i Norrköping, ska flytta till en annan bostad och där du anlitar en städfirma för din flyttstädning - dessa fördelar får du på köpet: 

 • Du slipper. Naturligtvis så är detta den stora fördelen. Att genomföra en flyttstädning kräver enormt mycket ansträngning - räkna med att det tar åtminstone en dag från start till mål. Precis allt måste städas och rengöras. Spisen och ugnen, kylen och frysen, toaletten, alla fönster, golv, väggar, garderober, takarmaturer, vägguttag… Det tar aldrig slut.
 • Du kan fokusera på det viktiga. Felet med en flyttstädning är att den måste ske som absolut sista punkt på dagordningen. Skulle den gå att göra i ett tidigare skeende så skulle förmodligen inte samma uppenbara fusk ske. Du är fysiskt trött efter att ha burit alla möbler och du har dina tankar på att installera dig i den nya bostaden i Norrköping: där är de stora skälen till varför fusk sker. Professionell flyttstädning låter dig fokusera på din nya bostad.
 • Det är billigt. Två saker kan ge dig en väldigt prisvärd flyttstädning i Norrköping 1) du är ute i god tid. Ta kontakt med flera städföretag och hör hur mycket de skulle kosta. Förklara hur stor yta det handlar om, att det gäller en flyttstädning samt vilken dag du tänkt dig. Genom detta kan du ta ställning till en mer varierad prisbild än om du enbart kontaktar ett enda städföretag. 2) tjänsten är Rut-berättigad. Numera så går det att använda rut-avdraget för en flyttstädning - och även för en flytt; något som också rekommenderas. Du kan alltså få en skatterabatt på 50% av den totala arbetskostnaden och detta med ett årligt tak på 25.000 kronor. Har du inte använt ditt Rut-avdrag så är en flyttstädning ett ypperligt alternativ. 

Här får du hjälp att hitta en städfirma i Norrköping.

Gör INTE detta om du flyttar från Sverige

22 jan 2018

Ska du flytta från Sverige? Det är en stor sak, även om det kanske inte är för så många år framåt. Det är mycket att tänka på när man ska pröva sina vingar. Är det första gången du flyttar hemifrån? Har du informerat Skatteverket? Det kan vara en hel del som du kanske inte tänkt på innan.  Det är vissa saker som är bra att INTE göra om det endast är för en kortare tid, som ett, eller två år:

– gå inte ur a-kassan

Att gå ur a-kassan om du har arbetat upp dig till en viss nivå och har möjligheten att fortsätta betala, är onödigt. När du kommer hem igen kan det bli ett glapp mellan ditt arbete utomlands och tills du börjat arbeta hemma i Sverige igen.

– säg inte upp hemförsäkringen

Om du hyr ut din lägenhet är det ingen idé att säga upp hemförsäkringen. Den kan vara bra att ha kvar om något händer när du är borta. Skulle din lägenhet behöva renoveras på grund av någon brand, eller skada får du själv stå för kostnaderna om du inte har försäkrat bostaden när du är borta.

– skriv dig inte på någon ny adress

Om du endast arbetar utomlands något år är det ingen idé att skriva dig på någon annan adress än någon hemma i Sverige. Skulle du bli sjuk (eller gravid) och vilja få sjukvård hemma i Sverige, är det bäst att du är skriven i Sverige. Många väljer att inte skriva sig i Sverige medan de är bosatta utomlands, och det är helt riktigt, men inte om du tänker återvända tillbaka till Sverige efter en kortare tid utomlands.

Detta bör du göra då du flyttar

Tala däremot gärna om för vänner och bekanta att du flyttar, speciellt om du önskar dig besök av nära och kära. Det kan vara mycket värt att behålla kontakten med dina gamla vänner och bekanta, även om du bor utomlands ett tag. De kan tala om för dig vad som händer hemma i Sverige.

Däremot bör du säga upp bredband, elleverantör och meddela eftersändning. Att betala för något som du inte använder brukar vara ganska onödigt. Har du bredband som hänger ihop med en lägenhet som du hyr ut, då kan det vara en bra idé att behålla din bredbandsleverantör och be hyresgästen betala för den. Samma sak med elleverantören. Det innebär att ni är överens om det och att ni skriver avtal om vad som gäller för att du som hyresvärd ska slippa betala för sådant någon annan använder.

Läs mer här om vad du bör tänka på inför flytten.

Att tänka på innan du anlitar en flyttfirma

6 dec 2017

Oavsett om du ska flytta från Linköping till Norge, från Norge till Linköping (eller någon annanstans) gör du rätt i att ta lite tid på dig innan du anlitar en flyttfirma. Det finns en del skräckhistorier om folk som har fått saltade fakturor eller till och med blivit av med sitt bohag. Som tur är, är det ganska enkelt att kolla upp en flyttfirma, och med god precision på förhand kunna avgöra om aktören faktiskt är seriös eller inte. Använd dig av följande tips:

Det formella

Det formella är viktigt. Oavsett om du anlitar flyttfirman för hjälp med flyttstädning (många erbjuder detta som en del i tjänsten) eller för transport av bohag bör firman ha vissa försäkringar. Just för flyttstädning krävs dock inte lika stora försäkringar kanske, men vissa saker av det som följer bör alla bolag ha.

 • Är firman registrerad? Om du inte vill anlita svart arbetskraft (med alla nackdelar det kommer med), bör du på förhand kolla upp att firman faktiskt finns och är registrerad. Det här kan du kolla enkelt med Skatteverket, som kan nås på både mail och telefon.
 • Finns trafiktillstånd? Ska du bara anlita firman för flyttstädning är det här kanske inte det allra viktigaste, men om ditt bohag ska transporteras bör du kolla upp att firman har trafiktillstånd. Det här gör du enklast genom att ta kontakt med Transportstyrelsen.
 • Vilka försäkringar finns det? Försäkringar är oerhört viktigt för en flyttfirma. Ditt bohag är säkerligen värt en hel del pengar, och om något skulle hända ska det inte vara problem med att bli ersatt. Särskilt viktigt är det här om du har många värdefulla föremål. Om du är osäker på vilka försäkringar firman har, kan du kontakta dem eller helt enkelt gå vidare till ett annat alternativ. Här hittar du en som är pålitlig, på www.flyttstädninglinköping.biz.

Vet mer om att flytta

Varje år flyttar många svenskar. Men hur många är det egentligen? Du som vill veta lite allmän fakta om att flytta kan läsa punkterna nedan:

 • Enligt SCB flyttade nästan 1 200 000 personer i Sverige under 2013. Det är nästan som att hela Linköping skulle flytta – niodubbelt (det bor ungefär 140 000 personer i Linköping).
 • Snittåldern på de som flyttade under året var 31,2 år.
 • I genomsnitt förväntar man sig att varje svensk flyttar inom landet ungefär 11 gånger under hela sitt liv. Som nämnt är bara det här inom landet. Många flyttar ut från och in till Sverige årligen utöver det.
 • Under 2013 registrerade Skatteverket över 3 700 flyttar – per dag. Hur många som använder sig av flyttstädning framgår inte av statistiken.

Hyra plats i container för att flytta utomlands

15 nov 2017

Hur gör man för att hyra plats i en container i Stockholm för att flytta sitt bohag utomlands? Att flytta utomlands med alla sina saker kan kännas krångligt och nästan oöverstigligt. Vanligtvis är det bästa sättet att flytta med lastbil, men ska du flytta långt utanför Europa är ibland containerfartyg eller flyg de enda alternativen. Och då är sjövägen billigare, om än långsammare. När man fraktar med container till sjöss betalar man för volymen i stället för vikten, så det handlar helt enkelt om hur mycket du kan få in i en hel eller en halv container.

En fråga om timing

Det första man bör tänka på när det gäller frakt på sjön är att vara ute i god tid. En frakt med container på sjön kan ta upp till en månad. Det finns många flyttfirmor och containerleverantörer som har stor erfarenhet av frakt med container till utlandet.

De vanligaste containertyperna

Det finns två huvudtyper av containrar som används för frakt på världshaven, 20-fots och 40-fotscontainern. 20-fotscontainern är knappt sex meter lång invändigt och ca 2,4 m hög. Den rymmer 33 kubikmeter. 40-fotscontainern är drygt 12 meter lång invändigt och lite högre, och den rymmer hela 76 kubikmeter gods. De containrar som används för frakt genomgår regelbundna säkerhetskontroller och underhållande arbete. Skulle det visa sig att en container inte håller måttet tas den ur drift och säljs som begagnad för annan användning än frakt. Du kan med andra ord lita på att din a saker får en säker frakt och kommer fram i ett stycke.

Vanligtvis ryms ett normalt bohag vid flytt utomlands i en 20-fots container, men bor du i en stor villa och vill ha med dig hela ditt möblemang bör du välja en 40-fots container. Som jämförelse kan nämnas att en stor flyttlastbil från en biluthyrare rymmer ungefär 18 kubikmeter. Så en 40-fotscontainer rymmer alltså lika mycket som drygt fyra fulla lastbilar.

Bara frakt eller all-inclusive

Flytt- eller fraktfirman som hjälper dig med container kan vanligtvis också erbjuda hjälp med packning. Det finns många särskilda regler kring hur man packar en container säkert och se till att du har en god inblick i hur det går till innan du börjar, om du ska packa själv. Ofta ställer containeruthyraren containern på din gård några dagar innan frakten så att du hinner packa i lugn och ro. Det finns ofta många olika alternativ att välja mellan, från att bud kommer med containern och väntar medan du packar, vanligtvis ett par timmar, till en helhestlösning där de tömmer och huset och sköter all packning. Välj det som passar dig och din plånbok

Tullavgifter

När man flyttar går det ofta att slippa tullavgifter för vissa saker, så kallad flyttsakstullfrihet. Reglerna är olika från land till land, var därför noga med att kolla med tullen i Sverige vad som gäller i landet du flyttar till. I vissa länder kan tullavgifterna för et thelt bohag bli väldigt höga, var därför noga med att redan från början planera in det i din budget. I många fall kan det kanske vara klokare att lämna de mest skrymmande möblerna hemma och köpa nytt i det nya landet.

Hör dig för

Känner du dig osäker på om containerfrakt är rätt väg att gå för dig, så vänd dig till en flyttfirma som erbjuder containerfrakt eller en containeruthyrare så kan de hjälpa dig med dina frågor. Vi hoppas att din flytt går smidigt och önskar dig lycka till i ditt nya land!

Mer info om att hyra en container i Stockholm finns på denna sida: http://www.hyracontainerstockholm.nu/.

← Äldre inlägg